25 Mart 2013 Pazartesi

SİMİT ÇÖREK

 Malzemeler:
*1 su bardağı ılık süt
* 1/2 su bardağı yoğurt
* 1/2 Sıvı yağ veya zeytinyağı
* 2 yumurta(birinin sarısı üzerine sürülecek)
* 1 paket kuru instant maya
* 1 tatlı kaşığı toz şeker
* 1 çay kaşığı kadar tuz
* Yaklaşık 5 su bardağı elenmiş un
* Hamura göre ılık su

Aralarına sürmek için:
* 100 gr kadar erimiş tereyağ veya margarin

 İç Malzemesi:
* İstediğiniz iç malzemeyi koyabilirsiniz.
* Ben peynirli maydanoz koydum.

Üzeri İçin:
* 1 yumurtanın sarısı ( 1 kaşık yoğurt ilaave edebilirsiniz)
* Çörek otu , susam veya  ay çekirdeği içi, haşhaş tohumu
 Yapılışı:Yoğurma kabının içine sıvı malzemeler ve  maya konur, daha sonra kuru malzemeler konur kulak memesinden yumuşak bir hamur elde edin üzerini streçle kapatın ve sıcak bir ortamda 1saat mayalanmasını bekleyin, mayalanması biten hamuru ikiye ayırarak iki tane beze yapın.yağlanmış tezgah üzerinde bezenin birini çok ince olmak koşulu ile merdane ile açın, fırça yardımıyla erimiş tereyağından açılan yufkanın her tarafına sürün ve zarf şeklinde kapatın buzdolabına 30 dakika bekletin,diğer bezeyede aynı işlemi yapın dolapta bekletin,ilk yapılan hamur merdane ile dikdörtgen şeklinde açın içine yeniden tereyağ sürün iç malzemeden her tarafına yayın uzun kenarından güzel bir rulo yapın yağlı kağıt serili fırın tepsisine simit şekli verin, üzerine yumurta sürün keskin bir bıçakla  dibine kadar kesmeden,simit şekli bozulmadan kesin,üzerine istediğiniz süs malzemesinden serpin, tepsi mayası içinde tepsinin içinde 30 dk daha bekletin 200 derecede ısıtılmış fırında iyice pişmesini sağlayın daha sonra fırını 170 dereceye indirin iyice içini çeksin, diğer hamura da aynı işlemi yapın.Fırından çıkan çörekleri 20 dakika dinlendirin,sıcak sıcak servis yapın..
Afiyet Şeker Olsun...
NOT:
* Bu çöreği herkes yaptı birde ben yapayım dedim.
* Hamur malzemesinden iki tane simit çörek çıkıyor.
* Hamurun mayalanma süreleri çok önemlidir.
* Tepsi mayası hamurunuzun lezzetli olması için çok önemlidir.
* Fırınınızı 170 dereceye indirmek çöreğin içinin çekmesini sağlar.
* İç malzemesi için istediğiniz harçı seçebilirsiniz.(ıspanak,pırasa,patates, kıyma,mercimek gibi)
* Çörek piştikten sonra üzerini temiz bir veya gazete ile kapatın 20 dk. bekletin.
* Üzerine susam,çörek otu,haşhaş tohumu, veya çekirdek içi koyabilirsiniz.


TATLI DİL, YILANI DELİĞİNDEN ÇIKARIR.


12 yorum:

  1. Bayıldım,hemen not alıyorum,deneyeceğim..ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  2. Harika gözüküyor, sıcak sıcak ve çıtır çıtır miiss gibi ya canım çekti vallahi :)) Ellerinize sağlık:)

    YanıtlaSil
  3. bloggersan diyet filan yapmamalı bunları görüp yapmamak vede yememek elde mi:)) ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  4. Fevkaladenin de fevkinde efendim.

    YanıtlaSil
  5. milföy hamuru sandim ilk önce ama asamalar nerdeyse milföy hamuru olmus gibi cok güzel bende denicem bunu

    YanıtlaSil
  6. elıne sağlık ne guzel kabarık duruyor

    YanıtlaSil
  7. Ellerinize sağlık iştah açıcı bir görüntüsü var eminim lezzeti de bir o kadardır.

    YanıtlaSil
  8. off ye beni diyor resmen çok güzel olmuş
    ellerin dert görmesin

    YanıtlaSil
  9. Ellerinize sağlık bunu tv de izlemiştim kesinlikle yapıcam diyordum evet kesinlikle yapacağım çok güzel görünüyor sevgiler...

    YanıtlaSil
  10. Çok güzel olmuş ama yaaaa :))))
    Nasıl canım çekti anlatamam...
    Ellerine sağlık ablacım.
    Nefisssss olmuş.

    YanıtlaSil
  11. Ben buna bayıldım ,:-)) ellerinize sağlık.Sevgiler.

    YanıtlaSil
  12. Sitenizi cok begendim bende yeni blog sahibiyim aylince lezzetler blogumun adi bu tarifi mutlaka deneyecegim ve blogumda paylasip sizin blogunuzu kaynak gosterecegim harika gozukuyor ellerinize saglik

    YanıtlaSil

Herkese Afiyet Olsun Herkesi Ellerine Sağlık...
Sevgiyle...