31 Ocak 2012 Salı

BALIK DOLMASI

 Malzemeler:
* 2 tane büyük boy mezgit balığı
* 1 kase iç pilav
* Dikmek için iplik ve iğne veya 7-8 tane kürdan
* 2 tane çırpılmış yumurta
* 5 yemek kaşık galeta unu
* 5 yemek kaşığı beyaz un veya mısır unu
* 1 çay kaşığı karbonat
* Tuz, baharat
* Kızartmak için bol sıvıyağ
 Garnitürü İçin:
* 2 tane halka halka doğranmış kırmızı soğan
* 5-6 adet mantar
* 1 tane domates
* 1 tane yeşil biber
* Maydanoz
* Limon dilimleri
İç Pilav Malzemeleri:
* 1su bardağı  pilavlık pirinç
* 1 adet yemeklik doğranmış kuru soğan
* 1 tatlı kaşığı yıkanmış ıslatılmış kuru üzüm
* 1 tatlı kaşığı helva fıstığı( çam fıstığı, dolmalık fıstık)
* 1 yemek kaşığı tereyağ veya sıvıyağ
* 1 çay kaşığı toz şeker
* Tuz,karabiber ve çeşitli baharatlar
* 1 çay kaşığı kuru nane
* İncecik doğranmış maydanoz,dereotu,nane


İç Pilavın Yapılışı: Pirinci önce bol tuzda sıcak su içinde bekletilmelidir.Pilav tenceresine tereyağını koyun içinde soğanları, fıstıkları iyice pembe olana kadar kavurun, üzerine yıkanmış ve üzülmüş pirinci, ıslanmış süzülmüş kuş üzümünü koyun yeniden biraz daha kavurun, üzerini örtecek kadar sıcak su ve tuzu şekeri ilave edin,normal pilav gibi kaynadığı zaman altını yavaşa getirin, suyunu tamamen çekince baharat ve yeşillikleri ilave edin kapağını ve üzerini sararak demlenmeye bırakın. Demlenme bitince isteğiniz gibi servis yapın.
NOT:
* Pilavda kullanacağınız pirincinizi çok iyi tanımalısınız( su çekme oranlarını bilmeliiniz)
* İsterseniz salça ilave edebilirsiniz.
* Normal iç pilavlara ciğer ilave edilir.
* Baharat miktarları ve çeşitleri size kalmış
* Yağ tercihi size kalmıştır, isterseniz zeytinyağ ile de yapabilirsiniz.
 BALIK DOLMASININ YAPILIŞI: Balıkçınıza veya kendinizin temizlediği mezgit veya balığınızın iç kılçıklarını tamemen ayıklayın veya ayıklatın, balığın içine iç pilavı bir kaşık yardımı ile doldurun, iğne iplikle veya kürdanlarla balığın açık tarafını iyice kapatın.diğer tarafta yumurtaları iyice çırpın, balıkları önce içine karbonat ilave edilmiş beyaz una sonra yumurtaya daha sonra galete ununa buluyarak,bol kızgın yağda arkalı önlü iyice kızartın. Yanına yıkadığınız mantarlarıda kızartın, halka halka doğradığınız soğanları, biberleri ve domateside kızartarak koyunuz, Üzerini maydanoz,ve limonla süsleyerek sıcak sıcak servis yapın.
Afiyet Şeker Olsun....
NOT:
* Mezgit balığı yerine başka büyük balıklar tercih edebilirsiniz.
* Soğanı, biberi ve domatesi kızğın yağda ilk önce kızartırsanız yağının unlanmaz.
* Mezgit balığının eti tavuk eti gibi olduğundan dolmaya çok yakışıyor.
* Balıkları bol ve kızgın yağda iyice kızartın.
* Yumurtalardan artarsa içine unu ilave edin kalınca bir krep yapar pişirirseniz yanında servi yapabilirsiniz.
* Artan iç pilavınızı difrizde saklayabiliriniz.
* İç pilava yeni baharda ekleyebilirsiniz.
* Servis sırasında üzerine sarımsaklı limon ve zeytinyağ dökebilirsiniz.
* Yanına bol rokalı, yeşillikli salata yapabilirsiniz



KÜÇÜK BALIKLAR SAHİLE YAKIN DURUR

16 yorum:

Unknown dedi ki...

Bal ablam ellerine sağlık çok fark
lı bir lezzet olmuş öpüyorum.

mavii dedi ki...

merhaba :) blogunuz çok içerikli çok güzel balık dolması da nefisssss:)
tarif için teşekkürler sevgiler

Unknown dedi ki...

bu çok farklı değişik bir lezzet olmuş ellerine sağlık.
sevgiler.

durutarifler dedi ki...

Nefis nefis nefisssss
Ellerine emeğine sağlık
Sevgiler

Quay Po Cooks dedi ki...

It has been a long time since I had this stuffed cuttlefish. After seeing your delicious dish, I need to make some soon.

birincisin dedi ki...

Ellerinize sağlık..Değişik güzel bir tarif vermişsiniz..fotoğraflar harika..Sevgiler:)

Lily dedi ki...

Pués que delicia de pescado relleno !!! Nunca lo he comido así con arroz y me encanta la idea. Muchas gracias
Feliz semana
Besos

kalpkurabiye dedi ki...

ablacım ellerine sağlık:)
nefis görüünyor balık dolman:)
sevgiler..

yaseminlerim dedi ki...

Balik dolmasi cok nefis gorunuyor arkadasim ellerine saglik afiyet seker olsun ,denemek gerek nefis dolmadan hayirli aksamlar dilerim sevgiler:))

Adsız dedi ki...

Ellerine sağlık balığa bayılırım her gün yiyebilirim :) Ziyaretin için teşekkür ederim . :)

Nilgün dedi ki...

Zehra'cım gerçekten ellerine sağlık. Ben bir balık delisi olarak tarife bayıldım. Deneyeceğim...

ANNEMİNELİ dedi ki...

Canım arkadaşlarım, güzel cümlelere gönülden teşekkürlerrrrr...

Birsel ve İrem dedi ki...

Güzel fikir, görüntü de nefis, ellerinize sağlık.
Sevgiler.

BÜTÜ dedi ki...

çok lezzetli görünüyor ellerine sağlık :)

http://butunundunyasi.blogspot.com/

YEMEK SEVDAM (ELİF) dedi ki...

Mezgiti çok severim, hiç böyle denememiştim, fikir için teşekkürler. Ellerine sağlık canım. Sevgiler...

ANNEMİNELİ dedi ki...

Birsel,Betü,Elif; canım arkadaşlarım çok teşekkür ederim...