31 Ekim 2009 Cumartesi

MANTAR SOTE


Malzemeler :
* 1 paket mantar (250-300 gr.denk gelir.) ince ince kıyılmış
* 1 büyük kuru soğan (piyazlık doğranmış)
* 1 tane kırmızı biber ( küçük küçük doğranmış)
* 2-3 tane yeşil biber (küçük küçük doğranmış)
* 7-8 diş sarımsak (ikiye bölünmüş)
* 2 tane orta boy domates (soyulmuş küçük küçük doğranmış)
* 1 yemek kaşığı domates salçası
* 2 yemek kaşığı tereyağ, zeytinyağı veya sıvı yağ (size kalmış )
* Tuz
* Baharat çeşitleri zevkinize ve ağız tadına göre ilave edilir. (pul biber, karabiber, kekik, kimyon gibi)
* Üzeri için yarım demet kıyılmış maydanoz

Yapılışı :
Büyükçe bir tavaya tercih ettiğiniz yaği koyup, uzerine piyazlık doğranmış soğanlari ekleyip pembeleşene kadar kavurun. Kıyılan biber çeşitleri ilave edilip kavurma işlemi devam ederken, mantarlar ve salça konulup (ocak çok harlı olmalı) sarımsak ilave edilir. Mantarların renkleri dönerken domates konulup iyice kavrulur. Kapağı kapatılmazsa çok sulu olmaz. En son baharatlar ilave edilir. Servis yaparken kıyılmış maydanoz ile süslenebilir.
Afiyet şeker olsun.....


NOT : Mantar alırken kültür olanlarını tercih ederseniz daha emniyetli olur. Mantarın zehirleme özelliği vardır. Zehirlenenlere erken müdahale yapılmazsa ölüm ile sonuçlanabilir. Pazarlardan alınan veya dağlardan toplanan mantarlar çok dikkatli tüketilmelidir.
--Yıllar önce (1990_Çorum)iki kız öğrencim mantar zehirlenmesinden yaşamlarını yitirmişti. Derslerimde mantar konusunu öğrencilerime anlattığım zaman mantar yemezseniz ölmezsiniz ama yerseniz ölürsünüz derdim. Mantarın vitamin değeri çok fazla değildir. Rejimler için iyi bir besindir.


PÜF NOKTASI:
Mantar: doğrandıktan sonra limonlu suda bekletilirse kararmaz. Cok hızlı (harlı) ateşte pişirilirse kararmaz ve su salmaz. Kapağı açık pişirilmelidir.

HALK DİLİ

EN İYİSİ KANDİLLİ YAHYA ODA ÇAMLARA FETVA VERİR.

EN İYİSİ DELİ BEKİR ODA KÖSTEKLİ YATIYOR.

29 Ekim 2009 Perşembe

AİLEM


ÖZLÜ SÖZLER

HAYAT DÜŞÜNDÜĞÜN DEĞİL BAŞINA GELENDİR.

FIRINDA HAMSİ

Malzemeler :
* 1 kg hamsi (temizlenmiş)
* 2 yaprak defne yaprağı
* Tuz, pul biber
* 1 büyük kuru soğan (piyazlık doğranmış)
* 5-6 diş sarımsak
* 1 çay bardağı sıvı yağ
* 1-2 dilim limon
* Maydanoz (süslemek için)
* Süslemek için domates biber

Yapılışı :
Hamsiler ayıklanıp yıkanır. Süzdürüldükten sonra içine yağ, defne yaprağı, tuz, pul biber, soğan, sarımsak, limon dilimleri ilave edilir. Bir saat bütün malzemeyle birlikte bekletilir. Fırın tepsisine balıklar dökülür. 170 derecede 40-45 dk. pişirilir. Servis yapılırken maydanoz ile süslenir. İstenilirse domates ve biberlede süslenebilir.
Afiyet şeker olsun.....


NOT : Hamsinin fırında pişirilmesi çok önemlidir. Ne çok kurutulacak nede sulu bırakılacak . Dikkatli pişirilirse kızartma hamsinin tadını yakalayabilirsiniz. İsterseniz yağlı kağıt ile zaman zaman üzerini kapatabilirsiniz. Sonuç fırınızın pişirme becerisi ile sizin becerinizin birleşmesi olacaktır.

- Hamsi hem lezzetli hemde besleyicidir. Aynı zamanda diğer balıklara göre daha ekonomiktir.
- Hamsinin çok çeşitli yemekleri vardır. Ben 5 yıl Trabzonda yaşadığım için bu konuda biraz tecrübem var. Hamsili pilav, hamsi kuşu, hamsi kızartması, hamsi ızgara, hamsi buğulama, hamsi tuzlama diye çeşitleri sırayalabiliriz hatta daha da çoğaltabiliriz.

Karadenizliler hamsiye balık demezler.''Hamsi hamsidir'' derler.

28 Ekim 2009 Çarşamba

KURU FASULYE PİLAKİSİ


Malzemeler:
* 2 su bardağı kuru fasulye (akşamdan tuzlu suda ıslanmış olsun)
* 1 tane halka halka doğranmış havuç
* 1 tane yemeklik doğranmış kuru soğan
* 2 tane doğranmış olgun domates veya 1 yemek kaşığı domates salçası
* 4-5 diş sarımsak
* 1/2 çay bardağı zeytinyağı ( kişiye göre miktar artabilir)
* Birer tane orta boy doğranmış kımızı ve yeşil biber
* 1 tatlı kaşığı tuz
* 1/ 2 tatlı kaşığı toz şeker
* Üzerine koymak için yarım demet maydanoz ( ince kıyılmış)
* İsteğe göre pul biber

Yapılışı:
İsteğe göre fasulyeler bol suda haşlanır. Öncelikle soğanı bir tencereye doğramalı kızgın zeytinyağında kavurmalı. Yukarıda saydığımız malzemeler soğana ilave edip birlikte biraz daha çevrilir. Bunların üzerine süzülmüş fasulyeler konulur. Domatesler ilave edilir. Tencereye fasulyeleri örtecek kadar su konulur. Ateşin üzerinde en az 45 dk. pişirilmelidir.Önce harlı ateş sonra kısık ateşte pişirilir. Piştikten sonra soğuması beklenir. Servis yaparken üzerine maydanoz serpilir.
Afiyet şeker olsun.....

* Rahmetli annem zeytinyağlılar için şöyle derdi ;
- Zeytinyağlılar dolapta birgün bekletilirse daha leziz olur.

- Zeytinyağlı yemekler bir gece yıldız görmelidirler.

- Zeytinyağlı yemeklere zeytinyağını kısmamalıdır.

- Zeytinyağlı yemeklere mutlaka toz şeker ilave edilmelidir.

- Zeytinyağlı yemeklere piştikten sonra azıcık çiğ zeytinyağı ilave etmelidir.

- Zeytinyağlı yemekler mutlaka yeşilliklerle süslenmelidir.


NOT: Kuru fasulye ülkemizde bolca bulunan bir bakliyattır. Kuru fasulye herzaman kıymetini muhafaza eden bir yiyecektir. Çok besleyicidir. Haftada birkez yenilmelidir. Eskiden fakir fukara yemeği denirdi. Son yıllarda fiyat olarakta kıymetlendiği için fakir fukara daha az yiyebilmektedir.
Tek kusuru çok gaz yapar. Haşlanarak pişirilirse gaz yapma oranı düşer. Akşamdan ıslanarak pişirmek tavsiye edilir.Besin değerini daha çok koruduğu belirtiliyor.
Kuru fasulyeyi; etli, kıymalı, güveçte, pastırmalı, sucuklu, kavurmalı zeytinyağlı olarak tüketebilirsiniz.

CUMHURİYET BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN


27 Ekim 2009 Salı

HAVUÇLU BULGUR PİLAVI


Malzemeler:
* 2 su bardağı pilavlık bulgur
* 1 tane rendelenmiş havuç
* 1 tane yemeklik doğranmış soğan
* 1 kaşık domates ve biber salçası karışımı
* 1 tane soyulmuş ve küçük küçük doğranmış domates (istenilirse konulabilir)
* 1 tane yeşil ve kırmızı biber (incecik doğranmış olacak)
* 2 su bardağı, Et suyu veya et suyu tablet
* 2 yemek kaşığı tereyağ (sıvıyağ da olabilir)
* Karabiber, pul biber, kuru nane, kekik (istenilen baharat tercihe göre konur)
* Tuz (et suyu tableti kullanırsanız tuzu az koyun)

Yapılışı :
Soğanları tereyağında iyice pembeleştirin, üzerine havuçları koyup birazda o şekilde kavurun. Salçayı, yeşil biberi, kırmızı biberi ilave ederek biraz daha kavurun (yanmamasına dikkat edin) Suyunu ilave edin. Önce harlı ateşte kaynayınca kısık ateşte yavaş yavaş pişirin. İneceğine yakın baharatları ilave edin. Ağzına kağıt havlu koyup kapağını kapatın 15-20 dk. dinlensin. Servis yaparken havuç ve yeşil zeytinle süslüyebilirsiniz.
Afiyet şeker olsun.....


NOT: Bulgurun pirinçten daha besleyici olduğu ispatlanmıştır. Rejim yaparken bulgurun tavsiye edildiği biliniyor. Bulgur yerken midenizin sağlam olması gerektiğini unutmayın.

HALK DİLİ


NE İSAYA YARANDIK,NE MUSAYA, Hz. EYÜB 'E SIĞINDIK.

26 Ekim 2009 Pazartesi

ŞİŞKO KIRMIZI BİBER TURŞUSU





Malzemeler:
* 1 kg şişko kırmızı biber
Tuz, sirke , şeker, zeytinyağı, sarımsak, tane karabiber.
Yapılışı :
Şişko kırmızı biberleri yıkadıktan sonra içleri çıkartılır ve fırın tepsisine dizilir. Her biberin içine 2-3 tane karabiber, yarım çay kaşığı sirke, tuz, şeker, zeytinyağı ve soyulmuş bir diş sarımsak konulur.
Fırında iyice pişirilir. Çıkarınca konserve kavanozuna sıcak sıcak sıra ile yerleştirilir ve şişenin kapağı iyice sıkıştırılır.(kapak mutlaka yeni olmalıdır)Ters çevrilerek bir gece bekletilir. Buzdolabında saklarsanız daha güvenli olur. Sabah kahvaltısında veya meze olarak servis yapılır.
Afiyet şeker olsun.....

NOT: Şişko biberin zamanı geçmek üzere acele ederseniz yakalarsınız. Yerken tam turşu olmadığınıda göreceksiniz. Kırmızı sebze ve meyvelerin bolca tüketilmesi doktorlar tarafından tavsiye edilmektedir.

YOĞURT ÇORBASI


Malzemeler:
1 kase yoğurt
1 yumurta
2 yemek kaşığı un
2-3 diş dövülmüş sarımsak
1tane tavuk gögsü (Haşlanmış )

Yapilisi:
Un, yumurta ve yoğurt iyice çırpılır, üzerine tavuk suyu ilave edilir.
(tavuk suyu sıcak olacak) karışımın tamamı kaynayana kadar çırpılır,
Üzerine tavuklar didilerek ilave edilir. Çorbanın kesilmemesine dikkat
edilmesi gerekir,pişince dövülmüş sarımsak ilave edilir. Üzerine istenilirse kırmızıbiberli tereyağ yakılarak dökülür.

NOT : Tavuk haşlanırken tuz konulmalı sonradan konmamalı.

25 Ekim 2009 Pazar

ÖZLÜ SÖZLER

HER FAZİLETİN KIYMETİ, SAHİBİNE TAHMİL ETTİĞİ KÜLFETİN DERECESİ İLE ÖLÇÜLÜR.

NOT: Bu söz l939 yılında basılmış AGAH İZZET YAZGAÇ 'ın Özlü sözler kitabından alınmıştır.Anlamı da: Her üstünlüğün kıymeti, erdemin kişiye yüklediği sıkıntı ve zorluğu ile ölçülür.

ELMALI TOP MUHALLEBİ




Malzemeler:

* 8 tane sert elma
* 2 paket yulaflı ETİ bisküvi (yuvarlak ve yeşil pakette olan)
* 1 fincan toz şeker
* 1 fincandan az su
* 1 litre süt
* 1 paket hazır muhallebi
* 1 su bardağı kadar dövülmüş ceviz veya fındık
* 1 tatlı kaşığı tarçın
* Süslemek için, dövülmüş ceviz, hindistan cevizi, çikolata sosu,tarçın,nane yaprağı gibi.

Yapılışı :

Elmalar soyulur, içleri oyularak çıkartılır, ikiye bölünür. Tencereye dizilir. Üzerine 1 fincan toz şeker ve su konur 10 dk.ocakta pişirilir.
Soğuduktan sonra içlerine birer tatlı kaşığı karıştırılmış ceviz ve tarçın karışımı konur. Hazır muhallebi, üzerindeki tarife göre yapılır. Soğuyunca iki bisküvi arasına muhallebiden konularak yapıştırılır. İçlerini doldurduğumuz elmalar bu bisküvilerin üzerine kapatılır. Elmaların hepsi aynı işlemden geçtikten sonra, her elmanın üstüne bolca muhallebi dökülür. Buzdolabında 1-2 saat bekledikten sonra servis yapılır. Servis sırasında istediniz şekilde süsleyin.

Afiyet şeker olsun.....

NOT: Bu tatlıda elma, ceviz ve tarçının birbirine nasıl yakıştığını göreceksiniz.
Tarçın insana ferahlık verir.Vücut direncini artırır. Soğuk algınlığına iyi gelir. Cinsel gücü artırır. Şeker hastaları için faydalıdır. Sütlü tatlılara çok yakışır.

24 Ekim 2009 Cumartesi

KORO

BURSA NİLÜFER BELEDİYESİ YEREL GÜNDEM 21 İKİNCİ BAHAR KADINLAR KOROSU
ÇALIŞMASI

PÜF NOKTALARI


* Patlıcan ezmesi yaptığınızda biraz tahin eklerseniz. Çok hoş oluyor.

* Havuçları rendeleyip kızartığınızda üzerine birazcık şeker serpin.

* Cacık sadece salatalıkla olacak diye bir kural yoktur. Marul ve Havuçlada cacık çok güzel oluyor.

* Karnabahar haşlarken suyuna biraz sirke azıcıkta ekmek atın.

* Arnavut ciğeri yaparken,ciğeri süt içinde 1-2 saat bekletip una bulayıp kızartırsanız daha
yumusak ve lezzetli olur.....

23 Ekim 2009 Cuma

HALK DİLİ

TÜKÜRÜKLE GELEN, BİR YELLENME İLE GİDER.

HAZIR YUFKA PİZZASI


Malzemeler:
* 1 adet yufka
* 1 su bardağı süt
* 1 yumurta
* 1 tatlı kaşığı ketçap
* Üzeri içinde aklınıza gelecek hertürlü malzeme konulur (sarımsak, yeşil biber, kırmızı biber, salam, sosis ,sucuk, mantar, zeytin, turşu, domates gibi)
* 1 su bardağı rende kaşar

Yapılışı :
Yufka küçük küçük doğranır. Üzerine süt ve yumurta karışımı dökülür. Buzdolabında 1-2 saat üstü kapatılarak bekletilir. Dolaptan çıkarınca tekrar karıştırılır. Yağlanmış orta boy fırın tepsisine yayılır. Üzerine ketçap sürülür. İstediğiniz malzeme ile üzerini doldurun.En son kaşar rendesi serpin. Fırında 170 derecede 20-25 dk. pişirin.
Afiyet şeker olsun....

NOT:
Bu kolay yapılan bir pizzadır. Elimizde kalan malzemelerle yapılan pizza çeşitlerinide sizlere zaman zaman yazacağım.

21 Ekim 2009 Çarşamba

ÖZLÜ SÖZLER

İNSANI BÜYÜK VEYA KÜÇÜK YAPAN KENDİ İRADESİDİR. (Schiller)
BEDENİMİZ BİZİM BAHÇEMİZDİR, İRADEMİZDE ONUN BAHÇIVANI( Shakespeare)

DALYAN KÖFTE


Malzemeler:
* 1 kg kuzu-dana karışımı kıyma
* 2 dilim bayat ekmek içi (ıslatılmış)
* 2 büyük boy soğanın suyu
* 1 demet ince kıyılmış maydanoz
* 4 tane haşlanmış yumurta
* Tuz, karabiber, kimyon (bu ölçüler size kalmıştır.)
* 1 çorba kaşığı un
* 1 tatlı kaşığı salça
* 2 adet bütün haşlanmış havuç
* 3 su bardağına yakın su

Yapılışı:
Malzemeyi karıştıracağımız kabın içine, kıymayı, ekmeği, soğan suyunu, maydanozu, baharatı, tuzu koyup elinizle iyice yoğurun. Yoğrulan kıymayı tezğah üzerinde, 25 cm uzunluğunda elinizle açmaya çalışın. Açılan kıymanın tam ortasına pişmiş havucu uzunluğuna koyup yanlarınada pişmiş dilimlenmiş yumurtaları yerleştirin. Daha sonra köftenin her iki tarafından çekerek silindir şeklinde birleştirin. Su ile çatlakları yumuşak hareketlerle kapatın. 170 derecelik (orta derece) bir fırında 15-20 dk. pişirin. (kendi insiyatifinizi kullanmayı unutmayın) Köfte pişince, köfteyi servis yapacağınız büyük bir tabağa yerleştirin. Köfte pişen tepsinin içine ( köfte su ve yağ salacaktır) unu ,salçayı koyup biraz kavurup su ilave ederek kaynatın. Tel süzgeçten süzdürün. Elde ettiğiniz bu sosu, köfteyi servis yaparken kullanabilirsiniz.

Afiyet şeker olsun.
NOT: Dalyan köfteyi ilk defa orta okul yıllarımda (o zamanlar İlköğretim daha olmamıştı) yapmaya çalışmıştım. Başarılı olamamıştım. Rahmetli annem ve babamın olmayan köfteyi iştahla yediklerini hiç unutmam. Herhalde içlerinden ziyan olan malzeme için üzülmüşlerdir.Belkide anne babalık bu olsa gerek.
Onların anısı için; Afiyet, bal şeker olsun hepinize.....

20 Ekim 2009 Salı

PÜF NOKTALARI


BALIK AYIKLARKEN;

Balık ayıklamanın çeşitli kolay yöntemleri vardır. Bunlardan biride, balığın üzerine bir miktar sirke serpmektir. Bu şekilde balığın yüzgeçleri daha kolay temizlenir.

BALIK KIZARTIRKEN;

Soğan, maydanoz, defne yaprağı ve ince doğranmış limon ile ovulan ve
15 dakika sonra kızartılan balıklar daha lezzetli olur. Ayrıca balıklarınızın kıtır kıtır olmasını istiyorsanız balıkları bir araya getirerek kızartınız
.

19 Ekim 2009 Pazartesi

HALK DİLİ

EHLİ KEYİF VERİR,KAHVENİN KAYNAMASI
EŞEĞİ BAŞTAN ÇIKARIR, SIPANIN OYNAMASI.

KARNIYARIK


Annemim en güzel yaptığı yemeklerden biriydi; Malzemeler el ve göz ölçüsüydü. Ben onları
ölçülendirmeye çalıştım. Şimdiki aklım olsaydı, annemin ağzından çıkan herşeyi not ederdim.
Son pişmanlık fayda etmiyor. Canınız güzel bir karnıyarık istiyorsa işte tarif;


Malzemeler:
* 4 tane patlıcan (Bursa'nın uzun yerli patlıcanı olursa süper olur)
* 250 gr yağsız kıyma (tercihe göre dana veya koyun kıyması)
* 2 tane orta boy kuru soğan (incecik yemeklik şeklinde doğranacak)
* 2 diş ince doğranmış sarımsak
* 2 domates (biri kıyma içine, diğeri üzerini süslemek için)
* 8 tane ince yeşil biber (üzerini süslemek için)
* 4/1 demet doğranmış maydanoz,
* Tuz , karabiber
* 2 yemek kaşığı domates ve biber salçası karışımı
* Kızartmak için bir miktar sıvı yağ ve kızartma tavası
* Üzeri için yağlı kağıt veya folyo kağıdı

Yapılışı :
Patlcanları pijama şeklinde soyup ikiye bölün. Büyük bir kap içine bol tuz ve biraz şeker koyup patlıcanları içine basın ve 1 saat bekletin. Sudan çıkarınca iyice suyunu alın. Diğer tarafta soğanı bir tava içinde az bir yağ ile kavurunca içine kıymayı ilave edin. Sıra ile salça ve bir domatesi kabuğunu soyarak incecik doğrayıp içine koyun. Baharat, tuz ve maydanozu koyup azıcık su koyarak pişirin. Kıvamı kuru kuru olmasın biraz ıslak olsun.
Patlıcanları bol sıvı yağda hertarafı eşit şekilde kızartın. Kağıt havlu üzerinde yağını aldırın. Patlıcanların içini bir bıçak yardımıyla açıp içine bolca kavurduğunuz kıymadan bolca koyun. Her karnıyarık üzerine bir dilim domates ve yeşil biber (isteğe göre biber çiğ ya da kızartarak konulur) Biraz sıcak su ilave ederek üzerine yağlı kağıt sarıp ister fırında ister ocakta 20 dk pişirin. Servis yaparken üzerine biraz maydanoz serpilebilir.

Afiyet şeker olsun......
NOT: Biz beş kardeş olduğumuzdan,canım annem yemek çok olsun diye içine 3-4 tane büyük büyük doğranmış ve kızartılmış patates ilave ederdi. Öyle lezzetli olurdu ki tahmin edemezsiniz, yada bana öyle geliyordu. Belki de Annemin elinden olduğundan. Annenizle bol bol zaman geçirmeniz dileklerimle...

14 Ekim 2009 Çarşamba

HALK DİLİ

LAF SAHİBİNDEN BÜYÜR.

EL ELİN İŞİNİ TÜRKÜ SÖYLEYEREK KOVALAR.

ELİ İŞTE GÖZÜ OYNAŞTA.

HIRSIZI EVİNE KADAR KOVALAMA


TARAMA


Malzemeler :
* 500 gr tulum peyniri
* 500 gr tuzsuz lor peyniri
* 6-7 diş dövülmüş sarımsak
* 5-6 tana kurutulmuş domates (varsa )
* Yarım demet dereotu
* Yarım demet varsa taze kekik yoksa 1 tatlı kaşığı kuru kekik,
* 1 çoba kaşığı çörek otu
* 1 su bardağı irice dövülmüş ceviz,
* Yarım su bardağı zeytinyağı
* 1 tatlı kaşığı pul biber
* Ağız tadına göre tuz,

Yapılışı :
Tüm malzemeleri elinizde hamur haline gelene kadar yoğurunuz. Eşit miktarlarda yuvarlak (topik, topalak) haline getiriniz. Servis tabaklarına her yuvarlağı yanyana yerleştiriniz. Üzerine azıcık zeytinyağı (malzeme hariçidir) gezdiriniz. Üzerlerine yarım ceviz koyarak süsleyebilirsiniz. İsterseniz marul yaprakları içinde de servis yapılır.
Afiyet şeker olsun.....

NOT:
Bunun da değişik malzemeli çeşitleri vardır. Zaman zaman yazacağım. Yörelere göre de değişir.

MUTLULUK

MUTLU OLMAK İÇİN BU SORULARA EVET DEMELİSİNİZ:

* Çevrenizdeki insanlarla kolay ilişki kurabiliyor musunuz?

* Başkaları değil,siz görünüşünüzü beğeniyor musunuz?

* İnançlı biri misiniz ? Allah'ın varlığına inanıyor musunuz?

* Çevrenizdekilerden daha çok para kazanıyor musunuz?

* Almaktan çok vermeyi seven insanlardan biri misiniz?

* Evli misiniz? Çünkü evliler bekarlara göre daha mutludur.

* Mutluluk yüzde elli genetiktir. Kişiliğiniz buna uygun mu?

* Hayatı, yaşlandıkça daha tatmin edici buluyor musunuz?

* Beklentilerinizi, isteklerinizi sınırlandırabiliyor musunuz?

* Geniş bir aile ve arkadaş çevresine sahip misiniz?

Bunların çoğunluğuna içten evet derseniz. Mutlu insanlardan birisinizdir.Mutluluklar........

PEYNİRLİ OMLET


Malzemeler:
* 4 adet yumurta (her yumurta bir kişi içindir)
* 1 adet kuru soğan
* 100 gr istediğiniz bir peynir çeşitini tercih edin.
* 1/2 demet dereotu,
* 3-5 tane yeşil soğan (miktar tercihe göre değişir)
* tuz, karabiber, kırmızı biber,
* İstediğiniz başka baharatlar katılabilir.
* Kızartmak için 2 yemek kaşığı sıvıyağ

Yapılışı:
Dereotlarını yıkayıp ince ince doğrayın. Yumurta sarılarını beyazlarından ayırarak çırpın ve dereotunu sarılara katıp, baharat ilave ederek bir kenarda bekletin. Kuru ve yeşil soğanı incecik kıyıp bekletin. Yumurtanın aklarını ve sarısını karıştırıp biraz tuz lave edin.
Tavaya 2 yemek kaşığı sıvı yağı kızdırın. Yumurta karışımının yarısını tavaya dökün, üzerine peynir ve soğanların yarısını koyun , altı piştiği zaman ikiye katlıyarak, servis yapın. Kalan malzeme ile bir omlet daha yapabilirsiniz. Bu omletlerle 4 kişi doyabilir. Servis sırasında yanında zeytin ikram edilebilir.
Afiyet şeker olsun.......

HALK İLAÇLARI

AĞRILAR İÇİN YAPILAN BİR KREM1 şişe viks krem, 7-8 aspirin (havanda iyice dövülür)
1 fincan zeytinyağı ile iyice karıştırılarak krem haline getirilir. Ağrıyan yerlere sürülür üzerine sıcak havlu örtülür. Ben yaptım çok iyi geldi. İnşallah size de iyi gelir.

ÖKSÜRÜK İÇİN
1/2 su bardağı bal, 4 yemek kaşığı sirke, bir küçük şişe çörek otu yağı karıştırılır. İçilir.

NOT:
Malzemelerin hepsi aktarlarda ve eczanelerde bulunur.

HALK DİLİ

TEDBİRİ AL,TAKDİRİ ALLAHA BIRAK.

BAŞARDA BAL YE, YARISINI EL YESİN.

AÇMA KUTUYU SÖYLETME KÖTÜYÜ.

KEÇİ BACAĞI 2


Malzemeler:
* 1 su bardağı yoğurt
* 1 yumurta
* Biraz su
* 1 çorba kaşığı sıvı yağ
* Az tuz
* 1,5 paket kabartma tozu veya bolca karbonat
* Kızartmak için sıvı yağ ve kızartma tenceresi.

Yapılışı :
Bütün malzeme karıştırılarak kulak memesi yumuşaklığında yoğurulur. El ile veya oklava ile kalın bir şekilde açılır. Bıçak ile kare kare kesilerek kızgın yağda kızartılır. İstenilirse üzerine pudra şekeri veya reçel dökülerek servis yapılır.En güzeli sadedir. Peynir ve zeytinle yemek çok keyiflidir.
Afiyet şeker olsun.....

NOT: HER YİGİDİN YOĞURT YİYİŞİ FARKLIDIR.

KEÇİ BACAĞI 1


Herkes mutlaka çocukluğunda ''KEÇİ BACAĞI' 'yemiştir. Hepimizin keçi bacağı ile ilgili bir anısı
vardır. Sizi anılarınızla başbaşa bırakarak ben tarifimi vereyim;

Malzemeler:
* 1 yumurta
* 1 çay bardağı yoğurt
* 1/2 çay bardağı sıvıyağ
* 1/2 paket kabartma tozu,
* Az bir miktar peynir (artan veya kalan her çeşit peynir olabilir)
* Aldığı kadar un (kulak memesi yumuşaklığı olana kadar)
* Azıcık tuz,
* Kızartmak için sıvıyağ ve kızartma tavası veya tenceresi.


Yapılışı :
Hepsi karştırılarak yoğurulur. Keçinin bacağı şeklinde, yani uzun uzun yaparak koparın ve kızgın yağda iyice kızartın. Servis yaparken isteğinize göre üzerine pudra şekeri veya reçel dökebilirsiniz. Yada sade servis yapabilirsiniz.
Afiyet şeker olsun......

NOT: Keçi bacağı eskiden annelerimizin evde olan malzemelerle uydurarak yaptıkları bir
tuzlu kurabiyedir. Bütün anneler bunu yapar, belki içine koydukları malzemeler biraz farklıdır.

13 Ekim 2009 Salı

HALK DİLİ

RÜZGAR NEREDEN ESERSE,ORAYA SAVRULAN KİŞİLERE, ''SÜMSÜK '' denirmiş....

TAKLİTÇİ, GEVEZE, GERİ KAFALI KİŞİLERE; ''ARAP BÜLBÜLÜ '' denirmiş.....

KORKUP KAÇANLARA DA ; ''ŞAKRAKÇI '' denirmiş.....

HALK DİLİ

EKİLMEYEN EKİN BİÇİLMEZ.

KEL BAŞA ŞİMŞİR TARAK.

ALLAH KANATLARININ ALTINDA SAKLASIN.

UNUTMA BENİ UNUTMAM SENİ.

YALNIZ YİYEN YALNIZ ÖLÜR......

İRMİK HELVASI


Malzemeler :
* 1 paket İrmik (genelde 500 gr.dır.)
* 1 paket katı yağ (ben genelde yarısını tereyağ koyarım.)
* 150 gr kadar tuzsuz yer fıstığı

Şerbeti :
* 2 su bardağı su
* 2 su bardağı süt
* 2 su bardağı toz şeker

Yapılışı :
İrmik yağ içinde iyice kavrulur(irmik esmerleşsin). Içine fıstık konulur, kavrulmaya devam edilir. Diger tarafta su, süt ve şeker karıştırılır. Agır agır malzemenin içine dökülür, yavaş yavaş karıştırılır. Kendini çekmeye başladımı altı kapatılır ve dinlenmeye bırakılır. İstenilen şekilde sevis yapılır. Üzerine Tarçın yakışır.

Şeker afiyet olsun....
NOT: Bu tariflerin hepsi denenmiştir. Tekrar hatırlatayım kendi insiyatifinizide kullanabilirsiniz.

KABAKLI PASTA

Malzemeler:
* 1/2 kg kare bisküvi
* 1 kg rendelenmiş kabak (bildigimiz yemek kabağı)
* 1,5 su bardağı toz şeker
* 1 su bardağı ince dövülmüş ceviz

Yapılışı :
Kabak şeker ile suyunu cekene kadar iyice pişirilir ve içine ceviz ilave edilir. Büyük kare borcama bir sıra biskuvi dizilir, üzerine kabaklı harçtan konur. Bu işlem 3 kat yapılır. En üste daha önceden hazırladigımız krema dökülür.

Krema malzemeleri ve yapılışı:
* 1/2 kg süt
* 2 kahve fincanı un
* 1,5 kahve fincanı şeker
* Bu üç malzeme muhallebi kıvamında pişirilir.

Pişen krema soğurken;
* 1 paket krem şanti (kutu içinde 2 tane çıkar yalnızca 1 tanesi yeterlidir) 1 su bardağı soğuk süt ile iyice çırpılır.
İki kremayı birbirine karıştırıp ve pastanın üzerine sürülür. Buzdolabında 12 saat beklemesi gerekir. Üzerini keyfinize göre süsleyebilirsiniz. Serviside çok hoş olur.
Afiyet şeker olsun.

NOT: Bu pastanın içindeki kabak yerken hiç anlaşılmıyor. Yapılışı da çok basittir. (Bursa - 2007 )

12 Ekim 2009 Pazartesi

FIRINDA SİGARA BÖREĞİ


Malzemeler:
* 3 adet yufka,
* 250 gr istediğiniz çeşit bir peynir. (yufkanın içi için)
* Yarım demet maydanoz.

Üzeri için:
* 3 yumurta,
* 1 su bardağı süt,
* 1 su bardağı maden suyu,
* 1.5 yemek kaşığı kadar tereyağ (Kendi göz kararınızı göz ardı etmeyin.)

Yapılışı:
İlk önce yufkalar peynir ve maydonoz karışımı ile sigara böreği şeklinde sarılır. (Sigara böreği nasıl sarılır derseniz; yufkalar ikiye katlıyarak eşit üçgenlere ayrılır, büyüklüğü size kalmış, geniş tarafa malzeme konur. İncecik sarılır, ucu az su ile yapıştırılır)
Sigara börekleri tepsiye dizilir. Tereyağ hariç bütün malzeme karıştırılarak böreklerin üzerine dökülür. Diğer tarafta tereyağ tavada eritilip böreklerin üzerine dökülür. Buzdolabında 2-3 saat bekletilir. Fırında 170-180 derecede 40 dk.pişirilir. Sıcak sıcak servis yapılır.

Afiyet şeker olsun......

NOT: İstenilerse sigara börekleri buzlukta bekletilir. İstenildiği zaman üzerine malzemeler konulup fırında pişirilir. (Bursa 2006)

HABER

İYİ HABERLER AĞIR AĞIR GELİR.ÇABUK GELENLER YALNIZ KARA HABERLERDİR.

KÖTÜ HABERLERİN KANATLARI VARDIR,İYİ HABERLERİN AYAKLARI BİLE YOKTUR.

KÖTÜ HABERLER KIRLANGIÇ KANATLIDIR. İYİ HABERLER KOLTUK DEĞNEKLİ.

KÖTÜ HABERİ SEN SUS, BAŞKALARI SÖYLESİN.

KAĞIT HELVA PASTASI


Malzemeler :
* 2 adet kağıt helva ( sokakta satılan bildiğimiz kağıt helva)
* 2 dilim bayat ekmek
* 2 yemek kaşığı kakao
* 1 yemek kaşığı neskafe
* 1 su bardağı süt
* 4 yemek kaşığı tahin
* 8 yemek kaşığı pekmez
* 1 su bardağı dövülmüş ceviz (fındıkta olur)

Yapılışı:
Pastanın sosunu hazırlamak için; Kakao ve nescafeyi geniş bir kaseye koyun. Süt, tahin ve pekmezi ilave edip, bir çatal yardımıyla iyice çırpın.
Diğer tarafta bayat ekmek içlerini robotta iyice çekin. Ekmek
kırıntılarını, hazırladığınız karışıma katıp muhallebi kıvamında bir sos elde edinceye kadar karıştırın. Kağıt helvalardan birini geniş güzel bir servis tabağına koyun. Üzerine hazırladığınız sosun yarısını kaşıkla veya supatıla ile sürüp üzerine dövülmüş ceviz içinin yarısını serpiştirin. Diğer kağıt helvayı üzerine kapatın. Sosun kalanını en üstte kalın bir tabaka olarak yayın. Pastayı kalan ceviz içi ile süsleyin. Buzdolabında bir gece bekletin. Dolaptan çıkarıp dilimleyerek sevis yapın.

Afiyet şeker olsun........

NOT: Bu pasta çok çabuk hazırlanır. Yemesi çok güzeldir. Çok besleyicidir. Bu pastayı ilk yediğimde yeni bir tat keşfettiğim için çok sevinmiştim. ( l983 Trabzon)

10 Ekim 2009 Cumartesi

Bir İnsan İçin....

BİR İNSANI FARK ETMEK İÇİN BİR DAKİKA,
ONUN HAKKIDA FİKİR ÜRETEBİLMEK İÇİN BİR SAAT
ONDAN HOŞLANABİLMEK İÇİN BİR GÜN
ONU SEVEBİLMEK İÇİN BİR HAFTA
AMA UNUTABİLMEK İÇİN BİR ÖMÜR YETMEZMİŞ.

UN HELVASI


Malzemeler:
* 250 gr ( 1 paket) sanayağı veya tereyağı
* 2 su bardağı beyaz un

Şerbeti :
* 2 su bardağı toz şeker
* 2 su bardağı su
* 1 çay bardağı süt

Yapılışı :

Yağ ve un büyükçe bir tencerede (bakır veya çelik tencere) çok iyi karıştırılarak kavrulur. Diğer tarafta şerbet kaynatılır ve ılıması için bekletilir. Helva malzemesi sıcak, şerbet ılık olarak yavaş yavaş dökülür ve devamlı karıştırılır. Helva şerbeti iyice çekince kapak kapatılır, dinlenmeye bırakılır. Servis yaparken üzerine tarçın serpilebilir.
Afiyet şeker olsun.........

Not:
Helva çeşitleri çoktur ve zaman zaman helva çeşitlerini sizlere aktaracam. Örneğin;
kara un helvası, irmik helvası, tepsi helvası, tabak helvası, dondurma helva, bulgur helvası
gibi...

9 Ekim 2009 Cuma

HALK DİLİ


BABA EVİ SAV SAVUR
KOCA EVİ ÇEK ÇEVİR.

KEŞKEK


Canınız keşkek mi istedi? Size basit ve güzel bir tarif,

Malzemeler:
* 2 su bardağı buğday
* 13 su bardağı su
* 1 büyük soğan
* İki büyük tavuk kalçası veya kemikli büyük bir parça koyun eti,
* Tuz

Üzeri için :
* 2 yemek kaşığı terayağ (Miktar size kalmış)
* Bir miktar kırmızı pul biber.

Yapılışı :
Düdüklü tencerenin dibine soğan incecik doğranır. Üzerine et su, buğday, tuz konur. Tencerenin kapağı kapatıldıktan ve düdükten buhar çıktıktan sonra 1.5 saat pişirilir.
Pişene kadar içine sakın kaşık değirmeyin, etleri ayrı bir yere alıp iyice ditin.
Buğdayın iyice ezilmesini sağlayın, içine etleri karıştırın, üzerine biberli yağ döküp servis yapın.

Afiyet olsun...

NOT : Bu yemek tarifi kimden mi? Canım arkadaşım, dostum, kardeşim
herşeyimi paylaştığım Çorumlu Semra Yücebaş'tan.

Hayat...

HAYAT KISA ,BEN YAVAŞIM

ZEYTİNLİ KURABİYE


Malzemeler:
* 1 çay bardağı süt
* 1 çay bardağı sıvıyağ
* 1 çay bardağı eritilmiş margarin
* 1 tatlı kaşığı tuz, biraz toz şeker(bir fiske)
* 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
* 1 yemek kaşığı üzüm sirkesi (malum sirke çeşitleri çoğaldı)
* Alabildiğince un (kulak memesi yumuşaklığında)
* İçi için çekirdeği çıkarılmış bir miktar siyah zeytin,
* Üzerine sürmek için 1 yumurta sarısı,
* İstenirse üzerine susam veya çörek otu serpilir.

Yapılışı:
Hamur malzemeleri bir güzel karıştırılarak yoğurulur. Bir masa üzerinde oklava ile kalınca açınız. Hamuru 10 cm. şeklinde karelere bölerek kesiniz. Her karenin içine zeytin koyup rulo yaparak şekil veriniz. Üzerine yumurta ve susam serpin, sıcak fırında 170 derecede 40 dk pişirin. (Fırınınzı siz bilirsiniz illede 40 dk olacak diye bir kural yok ,kafanıza görede ayarlayabilirsiniz.)
İstediğiniz şekilde servis yapınız.

Afiyet şeker olsun.

NOT: Bu tarifi aldığım Meral ablam, benim kankam (kızım öyle diyo) canım Anne-
min can yoldaşı,komşusu,anneme çok hakkı geçmiştir.Ona nekadar
minnettarlığımı belirtsem azdır.Teşekkürler Meral abla,iyi ki varsın,seni
sevmekten ölene kadar vazgeçmeyeceğim.Sevgi ile kal.......

KAHVEMİZ

Köpüğü falı ve hatırı derken,kahve benim vazgeçilmezimdir.Kahve için çok şey
söylenir. Ben kahveyi kısa ve öz anlatacağım;


KAHVENİN KÖPÜĞÜ KARINCA YÜRÜMEZ, İGNE BATMAZ OLMALI.

GÖNÜL NE KAHVE İSTER,NE KAHVEHANE GÖNÜL SOHBET İSTER KAHVE BAHANE.

TİRYAKİNİN KEYFİNİ KİM TAZELER, TAZE ELDEN TAZE PİŞMİŞ KAHVE TAZELER.

KAHVE ANCAK DUDAKLARA BİR KÜÇÜK ÖPÜCÜK KONDURUR GİBİ FİNCANA UZATILDIKTAN SONRA YUMDUMLANIR.

KAHVE DOSTLUKTUR.

İYİ DOSTLUKLAR.

8 Ekim 2009 Perşembe

CANIM KIZIMA İLK TARİF

SEVGİLERİMDEN VE ÖPÜCÜKLERİMDEN OLUŞAN İLK TATLI SENİN OLSUN

KIZIMA MEKTUP


Canımın içi kızıma birkaç kelime yazmak istedim.Kesin şimdi kızıyordur."Anneannenin ölümünde burada yoktun, çok zor
günler geçirdim.O günden bu yana kendimi bulamamıştım;sen
canımın içi tekrar kendimi "Annemin eli" ile buldurdun.Sana sonsuz teşekkürler.

Bitmek bilmeyen tavsiyelerimle,dırdırlarımla hep kafanı ağrıttım ama inan hep senin iyiliğin içindi.

Beni değiştirmeye çalışmadığın için,beni beğenmek zorunda
olmadan sevdiğin için,aramızdaki gerginlikleri unuttuğun için,
iyi bir evlat olduğun için, dürüst olduğun için, kendi başına
ayaklarının üzerinde durabildiğin için, iyi insan, güzel ahlaklı olduğun için, yani her şey için teşekkürler bitanem.


Şimdi yüzünde yine kızma belirtilerini görüyorum.Bu yazdıklarıma şaşırıp kalacaksın sonrada güleceksin.Beni anlamaya başladığında olgunlaştığını göreceksin.Seni ÇOK seviyorum.


Sezen Aksu'nun şu sözleriyle kendi anneme sesleneyim:


Ah ne hayatlar ümidiyle,
Zamansız yollara düştük
İlk yenilen biz degildik elbette
Gün oldu dünyaya küstük

Ağlama anne benim için ağlama
Ben de herkes kadar aldım acılardan

Ağlama anne benim için ağlama
Ben de herkes kadar yaralandım

Sen ne olur çocukluğumu sakla
Tek kalan bu elimde avucumda
Ağlama anne benim için ağlama


Herbirimiz başka hikaye anne
Bu ayrılık niye
Sen yine ninni söyle bana
Yavrum uyusun da büyüsün
diye........

Anneannenin anısına...sevgiler.....





FINDIKLI UN KURABİYESİ

Malzemeler:
250 gr sanayağ (oda ısısında yumuşamış olacak)
2 yemek kaşığı toz şeker
1/2 limon suyu
1 çay kaşığı karbonat
1 çay bardağı iri dövülmüş fındık
3,5 su bardağı elenmiş un
Üzeri için bolca pudra şekeri.

Yapılışı :
Bütün malzeme karıştırılır. Küçük küçük toplar yapılır yağlı kağıt yayılmış tepside beyaz kalacak şekilde pişirilir. Soğuduğu zaman üzerine bolca pudra şekeri serpilir. Afiyet olsun.

NOT: Verdiğim tariflerdeki ölçüler yapılmış uygulanmıştır. Birazda göz ve el kararı denilen şey vardır. Bu ölçüleride ihmal etmeyiniz.

Biliyorsunuz annelerimizde hiç ölçü yoktu.

ŞAM TATLISI


Malzemeler:
1,5 Su bardağı yoğurt
1,5 su bardağı toz şeker
3 su bardağı irmik
1 paket kabartma tozu

Şerbeti için:
2,5 su bardağı su
2,5 su bardağı şeker

Yapılışı :
Yoğurt ve şekeri iyice karıştırın. Diğer malzemeleri ilave edip karıştırın. Yağlanmış kare borcam büyüklüğündeki bir tepsiye dökün (borcam olmasın) Tepsiyi iyice alttan ve üsten hafif masaya vurarak yerleştirtin. 170-180 derecelik fırında kontrol ederek iyice pişirin. Üzerine pişmeden önce fıstık konulabilir. Böleceğiniz her dilime gelecek
şekilde olabilir. Piştiğine emin olunca şerbeti ılık olarak üzerine dökün tekrar fırına koyun ve fırını kapatın, sıcağı ile biraz beklesin.

Afiyet olsun.

NOT: Bu tatlı sokaklarda seyyar satıcılarda satılır. Çok lezzetlidir. Üstü nekadar iyi pişerse o kadar güzel olur.

HALKIN DİLİ



İTİ ÖLDÜRENE SÜRÜTÜRLER.

İTİ ÖLDÜRME, KAPINA KOY.

SOĞANIN ACISINI YİYEN DEĞİL, DOĞRAYAN BİLİR.

EŞEĞİN YOLA ÇÖKTÜMÜ, YOL GÖSTEREN ÇOK OLUR.

KIRKIMDA ÖĞRENDİGİMİ, KIRKIMA KADAR SÜRDÜRÜRÜM.

HANGİ DEĞİRMENE ÇALIŞTIĞINI BELLİ ET.

NAR GİBİ KIZARMIŞ TAVUK

Et çeşitleri mutfağımızda geniş yer tutar. Hem sağlıklı hemde güzel olması için bazı pratik bilgiler iletmek istiyorum....

- Tavuğunuzun nar gibi kızarması için, üzerine limon suyu ve tuz serpin. Ayrıca üzerine süreceğiniz yağa azıcık şeker ilave ederseniz de nar gbi kızarır.

- Fırında kızartacacağınız pilicin altın renginde ve kıtır kıtır olmasını isterseniz, pilici haşladıktan sonra her yanına un sürüp
fırına öyle verin.

- Tavuk etinin daha yumuşak, güzel kokulu ve lezzetli olması için önce yarım limon kabuğu ile iyice ovun. Sonra üzerine ve içine rendelenmiş limon kabuğu koyun.

- Tavuk eti pişirirken içine mutlaka 1-2 defne yaprağı ve tane karabiber atın. Kekikte konabilir.

Tavsiye edilir.

7 Ekim 2009 Çarşamba

DOSTLUK

PAYLAŞACAK DOSTLARINIZ YOKSA ,İYİ ŞEYLERE SAHİP OLMANIN BİR
ZEVKİ DE YOKTUR.

TUZLU KURABİYE

Malzemeler:
1 su bardagı sıvı yağ
1 limonun suyu
1 paket kabartma tozu veya 1 çay kaşığı karbonat(Eskiden hep karbonat
kullanılırdı.)
1 paket yumuşamış sana yağ( Sadece sanayağ vardı)
Biraz tuz,
Aldığı kadar un


Yapılışı :
Limon sıkılır içine kabartma tozu konur,diger bütün malzemeler karıştırılır,
kulak memesi yumuşaklıgında bir hamur yapılır.İstenilen şekil verilir.Üzerine
yumurta sarısı sürülür önceden ısıtılmış fırında l70-180 derecede 40-45 dk
pişirilir. Üzerine istenilirse susam konabilir.

Yine istenilirse Pohaça hamuru
olarakta kullanılır.Tavsiye edilir.

Afiyet olsun.

NOT : Bu tarif Çorumda arkadaşım dostum, kızımın çiçek annesi Nilgün Ayşeçik
Çevik'ten alınmıştır. Kendisi aynı zamanda EBRU sanatçısıdır. Buradan kendisine teşekkür ediyorum. Ebru sanatına Türkiye'de bir ilki başlatarak resimlerinde canveren Nilgün Çevik'in eserlerine
buradan ulaşabilirsiniz.

DOSTLUK

AYIPTAN ARINMIŞ DOST ARAYAN DOSTSUZ
KALIR.

TAVUK GÖGSÜ


Malzemeler:
5 yemek kaşığı tepeleme un
7 yemek kaşığı tepeleme toz şeker
1/2 sanayağ
1 kg süt
Bir paket damla sakızı(küçücük sakız gibi olanlardan)
Bir paket vanilya,


Yapılışı :
Yağ hariç hepsi karıştırılarak ocak üzerinde pişirilir,muhallebi kıvamında olunca
ocaktan alıp içine yağı karıştırıp devamlı 30 dk çırpınız.Dikdörtgen bir borcamı
azıcık ıslatarak muhallebeyi içine dökünüz ,buzdolabında 12 saat bekletin sonra
servis yapınız.

Üzerini gönlünüze göre süsleyin (çikolota sosu, fındık, ceviz gibi)
Afiyet olsun.
NOT: Bu tatlı tarifini her yerde görebilirsiniz.Buradaki tarif, l989 da Çorum'da tanıştıgım Nevin Hanıma aittir . Yaşıyor mu bilmiyorum. Öyle lezzetli eli vardı ki hiç bir zaman onun
gibi yapamadım, inşallah siz yaparsınız.

6 Ekim 2009 Salı

İNSANLIK ÜZERİNE;

BİR MUMUN,DİGER MUMU YAKARAK AYDINLATMASIYLA
KAYBEDECEGİ HİÇBİR ŞEY YOKTUR.

5 Ekim 2009 Pazartesi

DOSTLUK

İYİ DOSTU OLANIN AYNAYA İHTİYACI YOKTUR.

FİNCAN MUHALLEBİ


MALZEMELER
1- 1 kg süt
2- 3 yumurta
3-3 yemek kaşığı un
4- 10 yemek kaşığı toz şeker
5-1 paket vanilya
6- ayrıca 4 yemek kaşığı toz şeker.(üzeri için kullanılacak)
YAPILIŞI.Yukardaki malzeler (4 yk.şeker hariç) muhallebi gibi pişirilir..Neskafe fincanlarına bir parmak boşluk kalacak şekilde dökülür,(7-8 fincan olabilir büyüklügüne göre)
Diğer tarafta 4 yemek kaşığı şeker bir tava hiç birşey ilave etmeden eritilir. Kahverengi olurken hemen fincanların üzerine paylaştırılarak,bir tepsiye fincanları dizip dolapta 12 saat bekletilir ,ters çevirerek servis edilir.İstenilerse üzerine hindistan cevizi serpilir.
Afiyet olsun.

NOT: Fincan muhallebi hayatımda yediğim en güzel şeydi (1987-Çorum) aradan yıllar geçince
ne tatlar yedim anlatamam. Tavsiye edilir, ikramı çok hoştur.

YEMEK ÜZERİNE MIRILDANDIM

İnsanın kalbine yıldızlar düşer mi,benimkine düştü.Canım kızım "artık bir yemek blogun var" dedi. Düşen yıldızların ışıltılarını yansıtmaya çalışacagım.

Yemek tariflerini yazarken nasıl bir sıra izleyecegimi bilemedim.Hani önce çorbalardan başlanır ya, ben öyle yapmayayım.Bildiklerimi,gördüklerimi, denediklerimi, yediklerimi, anısı olan her yemeği gelişi güzel yazayım.'' ET VÜCUDA MİSAFİRDİR GELİR GİDER''

Yemek yaparken mutfağa mutlu girerim, yemek malzemeleri sevgilim gibidir,onlara saygı,sevgi,fedakarlık yaptıgımı hissettiririm,yoksa aksilik çıkar.

Yemek sonrası mutluluk hemen gelir.

Rahmetli annem derdi ki;"Yemeğe küsülmez, kocanızla küs olsanız bile yemek yapın".

Yemekle birlikte sevginin ne zaman geleceği belli olmaz.

El Basan Tava

MALZEMELER :
1/2 kg kuzu eti
3 adet soğan
3 diş sarımsak
Sıvıyağ, tuz, karabiber,
Kekik, kırmızı biber

YOĞURTLU KARIŞIM İÇİN :
1/2 kg yoğurt
1 yumurta
1 su bardağı un
1 su bardağı et suyu, tuz

HAZIRLANIŞI :
Öncelikle kuzu etini iyice haşlayın... Sonra haşlama suyundan 1 bardak ayrın. Etler elinizi yakmaycak sıcaklığa gelince çok ufak olmayacak şekilde parçalayın. Bir tavda küp küp doğranmış soğanları ve sarımsakları sıvı yağda soteleyin. Ardından etleri de katıp 1-2 dakika soteleyin. Ardından birer kaşık tuz, karabiberi kekik ve kırmızı biber koyup ateşten alın.

Derin bir kapta yoğurt, yumurta ve unu karıştırın. Bu karışımın kıvamı koyu kıvamlı ayran gibi olması gerektiğinden 1 su bardağı et suyundan ekleyip tuzunu ilave edin. İyice çırpma teliyle karıştırın. Cam ısıya dayanıklı fırın kabının dibini sıvı yap ile yağlayın. En alta haşlanmış ve sotelenmiş etleri kaşıkla iyice bastırarak yerleştirin. Üzerinede heryerini kaplayacak şekilde yoğurtlu karışımı dökün. Önceden ısıtılmış, 160 derecelik fırında üzeri nar gibi kızarana kadar pişirin.
Fırından çıkınca 10 dakika bekleyip dilimleyerek servis yapın.
Afiyet olsun..... :)

4 Ekim 2009 Pazar

Hadi Buyrun Sofraya

Annemin Elinden benim elime, benim elimden kızımın eline kuşak kuşak lezzetli yemeklerle buraya geldim şimdilik... Elimde binlerce yemek tarifi, hızlı tarifler, küçük püf noktaları ve de dostlarla paylaşılmadan ağız tadıyla yenemeyecek tatlılar, pastalar var... Ben bu işi öğrenene kadar idare edicez artık bir süre sunum değil lezzeti önemli diye kendimizi avutucağız....

O zaman şimdilik hoşgeldin deyip, çatallarımızı masaya vurup, kadehlerimizi tokuşturalım...